Yougain, Nest van de harpij - Latoya Moirae
Door: Diana op 15 maart 2013


synopsis:
"Justin woont met zijn ouders in het vredige dorpje Yougian. Als ze op een avond een verwilderd, half bewusteloos meisje op hun drempel vinden, wordt Justins onbezorgde leventje in één klap volledig omgegooid. Het meisje heet Allyn en ze zegt van de Kristalbergen te komen. De familie Daly neemt Allyn op in het gezin.


Op een dag bereikt een verontrustend bericht Yougian: er is een Harpij gesignaleerd, een oeroud, moordlustig wezen dat half mens half vogel is. Deze Harpij genaamd Morag verslindt alles op haar pad en lijkt op jacht te zijn naar iets. Allyn vertrouwt Justin al snel toe dat Morag haar ouders heeft vermoord en ze is zich er om de een of andere reden zeker van de Harpij nu achter haar aan zit. Pas als Justins vader niet terugkeert van een missie om Morag te doden voordat ze Yougian bereikt, komt Justin er achter waarom Allyn er zo vast van overtuigd is dat de Harpij haar wil vermoorden. En wie Allyn zelf is."

Yougain is een kleine, afgelegen gemeenschap waar het onbekende wordt gevreesd en magie al lang niet meer bestaat. Er heerst rust en saamhorigheid en waar het gevaar op afstand blijft.
Het myserieuze meisje Allyn lijkt niet alleen een vreemde eend in de bijt, haar afkomst blijft lang in nevelen gehuld. Meer dood dan levend wordt ze liefdevol in het gezin Daly opgenomen waar ze zich al snel thuis voelt. Waar haar omgeving niets schijnt op te merken is het de dan elfjarige Justin die in de gaten krijgt dat Allyn niet zomaar een alledaags meisje is. De tijd verstrijkt, de kinderen worden ouder en de hechte band tussen Justin en Allyn verdiept zich steeds verder.

Naarmate aan de lezer steeds meer geopenbaard wordt wat voor krachten Allyn bezit, wordt beetje bij beetje duidelijk waar ze precies vandaan komt. Gevaar ligt wel degelijk op de loer, zo blijkt, en dan is er al snel geen weg meer terug en sta je er uiteindelijk lijnrecht tegenover.

De auteur weet precies de juiste dosering te hanteren wanneer zij haar jonge hoofdrolspelers tot leven laat komen. Young adult in combinatie met het fantasygenre werkt in dit geval uitstekend. Waar niet alleen het ongrijpbare hoogtij viert, maar ook aardse en hierdoor voor iedereen herkenbare elementen worden toegevoegd, iets wat het verhaal duidelijk de nodige meerwaarde geeft. Moderne uitspraken als: Hoest? als begroeting staan tegenover het haast Middeleeuwse vervoer wat men gebruikt. Een fictief gekozen setting gaat hand in hand met de hedendaagse manier van lesgeven en opleiding. Ook hier kampen opgroeiende kinderen met dezelfde issues als in het echte, dagelijkse leven.

Yougain laat middels diverse levensfases zien dat het leven geen sprookje is, ook al doet de inhoudelijke sfeer en het omslag in eerste instantie zo vermoeden. Verschillende achtergronden worden samengebracht en getracht deze naast elkaar te laten bestaan. De kracht van dit boek zit hem in het realistische, want hoe ver de fantasie zich hier ook uitstrekt, dit verhaal blijft enorm menselijk en hierdoor dicht bij de lezer.

Het is desondanks wel een boek wat niet past bij de doelgroep van VrouwenThrillers.nl. Hoewel het slot spannend genoemd mag worden, zal echter niet alles geheel onverwacht uit de lucht komen vallen. Met een wat betere straktrekking van tekst en een meer pakkende schrijfwijze dan nu het geval is, had het verhaal nog meer diepte kunnen krijgen. Het neemt niet weg dat Yougain een prachtig en uniek concept is dat niet onopgemerkt mag en zal blijven.
Ik weet zeker dat deze titel veel lezers zal verrassen en hen moeiteloos over de streep weet te trekken om uit te zien naar het volgende deel dat rond 17 april aanstaande onder de titel Het glazen paleis zal verschijnen bij uitgeverij Zilverspoor.

Een YA/vrouwenthriller? Nee, dat niet.

Diana

- Meer weten over de auteur? Kijk dan eens op haar website. Hier kun je ook alvast lezen waar deel twee en deel drie in de Yougain-reeks over gaan.

Nieuwe reacties

02.10 | 14:05

Hoi Desiree! Wat ontzettend leuk, dankjewel! Nou, misschien wel, ik ben druk bezig met wat andere boeken tussendoor, maar heb wel een deel 2 in mijn hoofd!

02.10 | 13:59

Hoi Latoya

Het boek dromenvanger was spanned en leuk hoop dat er een vervolg komt op het boek

Groetjes desiree put

27.10 | 10:07

Hallo
Hoop bij jullie is alles gezond

23.10 | 17:04

Hi Sara! Nee, misschien dat ze ooit opnieuw verschijnen als e-books. Ik heb andere boeken geschreven, Caelian en Gebroken adem. Dankjewel hoor!!