In het idyllische dorp Yougian wordt het gezin van Justin (11 jaar) verrast door een meisje dat voor de deur ligt. Ze is verwilderd en zwak. De ouders van Justin verzorgen haar en omdat ze geen thuis heeft om naar terug te keren wordt ze opgenomen in het gezin en groeit ze op als een zusje van Justin. Samen spelen ze vaak met hun gezamenlijke vriend James, een verwend jongetje.

 

In de loop van de jaren merkt Justin dat Allyn vreemde eigenschappen heeft. Zo kan ze een plant snel laten groeien en zijn er meer aparte voorvallen. Is zij eigenlijk wel een mens? Wanneer ze op de middelbare school komen horen ze over Morgan, de laatste Harpij die ooit heeft bestaan. Zij is een gruwelijk wezen dat in het verleden veel slachtoffers heeft gemaakt. In het dorp is men bang dat ze nog bestaat en er wordt een speciale eenheid samengesteld om eventueel tegen haar te vechten. De vader van Justin is één van hen. Dan komen de spannende gebeurtenissen in een stroomversnelling terecht. De eenheid wordt aangevallen en er sterven mannen, is dit de harpij? En waarom is Allyn zo bang?

 

Het boek begint als een sprookje. Je begrijpt onmiddellijk dat Yougian geen gewoon dorp van deze tijd en plaats is en dat er dus van alles kan gebeuren. Op het boek staat dat het geschikt is voor 12 jaar en ouder, maar als volwassene kun je hier veel leesplezier aan beleven, evenals kinderen. Dit komt o.a. doordat er veel aandacht is besteed aan karakters, ontwikkeling, samenleving, acceptatie, discriminatie. Deze onderwerpen komen op een heel natuurlijke manier aan de orde in het verhaal, maar toch wel op zo'n manier dat je aan het denken wordt gezet en het niet het karakter van een opvoedend sprookje heeft.

 

Sommige christenen hebben moeite met boeken waarin vreemde wezens voorkomen. Hoewel dat in dit boek het geval is, is het nergens aanstootgevend voor het christelijk geloof of neigt het naar het occulte. Ik kan het boek aanbevelen vanwege de wijze waarop wordt omgegaan met vriendschap, ouderschap en vele andere maatschappelijke onderwerpen. Ook een mooi boek om als ouder en kind samen te lezen en erover te spreken. Ik ben benieuwd naar het tweede en derde deel van deze serie.

 

Recensie: Cora van Dijk (29-01-2013)

Nieuwe reacties

02.10 | 14:05

Hoi Desiree! Wat ontzettend leuk, dankjewel! Nou, misschien wel, ik ben druk bezig met wat andere boeken tussendoor, maar heb wel een deel 2 in mijn hoofd!

02.10 | 13:59

Hoi Latoya

Het boek dromenvanger was spanned en leuk hoop dat er een vervolg komt op het boek

Groetjes desiree put

27.10 | 10:07

Hallo
Hoop bij jullie is alles gezond

23.10 | 17:04

Hi Sara! Nee, misschien dat ze ooit opnieuw verschijnen als e-books. Ik heb andere boeken geschreven, Caelian en Gebroken adem. Dankjewel hoor!!