recensie Yougian                                                                                                         

Op de 9e editie van Castlefest heb ik het genoegen gehad om bij de schrijvers van Zilverspoor de boeken van Latoya Moirae aan te schaffen. In eerste instantie nam ik alleen deel 1 mee van de Yougian-boeken, maar op aanraden van mijn man zijn de andere 2 delen ook mee naar huis gegaan.

Zelf ben ik een enorm fan van fantasy van Nederlandse bodem en ik was dan ook zeer benieuwd naar deze Young Adult-reeks. Mijn verwachtingen zijn zeker waar gemaakt. De drie boeken vertellen het verhaal van de half-Harpij Allyn en haar nageslacht over een periode van een aantal eeuwen.


De eerste 2 delen spelen zich in het verleden af en laten ons kennis maken met Allyn, James en Justin. De driehoeksverhouding die deze jonge mensen hebben zorgt voor een hoop herkenning. De liefde die op kan bloeien, de wanhoop als deze liefde onbeantwoord blijft en de strijd die ze uiteindelijk samen moeten voeren tegen hun vijanden. In het begin van het boek heb je al sterke vermoedens over de afkomst van Allyn, maar de schrijfster brengt toch nog een hoop onverwachte wendingen aan, die de lezer tot aan het einde geboeid houdt.

Deel 2 (het glazen paleis) gaat verder waar deel 1 is geëindigd. We zijn deze keer getuige van de wensen van Allyns dochter om de weide wereld in te trekken, met alle problemen van dien. Oude vijanden (en vrienden) komen om de hoek kijken en ook deze keer is er sprake van een driehoeksverhouding. Mijn hart ging vooral uit naar onze arme James, die nog steeds wanhopig op zoek is naar de ware liefde en hoopt deze te vinden bij het evenbeeld van Allyn: haar dochter Aryn.
Het einde van het boek doet je hunkeren naar een nieuw deel waarin de kinderen van Aryn hun verhaal vertellen.

Maar in plaats daarvan besluit de schrijfster een aantal eeuwen vooruit te gaan in de tijd en deze keer speelt de tweeling Lynn en Cain de hoofdrol. Door een instorting in de mergelgrotten belanden de twee zeventien jarigen op een plek waar de tijd heeft stilgestaan. Ze komen oog in oog met de wezens uit de boeken die Lynn zo graag leest en Cain niet gelooft. Helaas is niet iedereen blij verrast met hun bezoek en blijken de monsters uit het verre verleden nog steeds niet volledig verslagen. Voor de lezers die net de eerste 2 boeken hebben gelezen is er een duidelijke referentie terug te vinden naar de voorgaande verhalen en dat helpt ook onze hoofdpersonen in hun strijd. Het einde van het boek bracht een klein traantje mee, maar mij werd ook duidelijk waarom deze reeks nu juist Yougian heette: dit is de plek die je, na het lezen van de boeken, voor altijd in je hart zal sluiten.

Aurora Smit
augustus 2013

 

Yougain, Nest van de harpij - Latoya Moirae
Door: Diana op 15 maart 2013


synopsis:
"Justin woont met zijn ouders in het vredige dorpje Yougian. Als ze op een avond een verwilderd, half bewusteloos meisje op hun drempel vinden, wordt Justins onbezorgde leventje in één klap volledig omgegooid. Het meisje heet Allyn en ze zegt van de Kristalbergen te komen. De familie Daly neemt Allyn op in het gezin.


Op een dag bereikt een verontrustend bericht Yougian: er is een Harpij gesignaleerd, een oeroud, moordlustig wezen dat half mens half vogel is. Deze Harpij genaamd Morag verslindt alles op haar pad en lijkt op jacht te zijn naar iets. Allyn vertrouwt Justin al snel toe dat Morag haar ouders heeft vermoord en ze is zich er om de een of andere reden zeker van de Harpij nu achter haar aan zit. Pas als Justins vader niet terugkeert van een missie om Morag te doden voordat ze Yougian bereikt, komt Justin er achter waarom Allyn er zo vast van overtuigd is dat de Harpij haar wil vermoorden. En wie Allyn zelf is."

Yougain is een kleine, afgelegen gemeenschap waar het onbekende wordt gevreesd en magie al lang niet meer bestaat. Er heerst rust en saamhorigheid en waar het gevaar op afstand blijft.
Het myserieuze meisje Allyn lijkt niet alleen een vreemde eend in de bijt, haar afkomst blijft lang in nevelen gehuld. Meer dood dan levend wordt ze liefdevol in het gezin Daly opgenomen waar ze zich al snel thuis voelt. Waar haar omgeving niets schijnt op te merken is het de dan elfjarige Justin die in de gaten krijgt dat Allyn niet zomaar een alledaags meisje is. De tijd verstrijkt, de kinderen worden ouder en de hechte band tussen Justin en Allyn verdiept zich steeds verder.

Naarmate aan de lezer steeds meer geopenbaard wordt wat voor krachten Allyn bezit, wordt beetje bij beetje duidelijk waar ze precies vandaan komt. Gevaar ligt wel degelijk op de loer, zo blijkt, en dan is er al snel geen weg meer terug en sta je er uiteindelijk lijnrecht tegenover.

De auteur weet precies de juiste dosering te hanteren wanneer zij haar jonge hoofdrolspelers tot leven laat komen. Young adult in combinatie met het fantasygenre werkt in dit geval uitstekend. Waar niet alleen het ongrijpbare hoogtij viert, maar ook aardse en hierdoor voor iedereen herkenbare elementen worden toegevoegd, iets wat het verhaal duidelijk de nodige meerwaarde geeft. Moderne uitspraken als: Hoest? als begroeting staan tegenover het haast Middeleeuwse vervoer wat men gebruikt. Een fictief gekozen setting gaat hand in hand met de hedendaagse manier van lesgeven en opleiding. Ook hier kampen opgroeiende kinderen met dezelfde issues als in het echte, dagelijkse leven.

Yougain laat middels diverse levensfases zien dat het leven geen sprookje is, ook al doet de inhoudelijke sfeer en het omslag in eerste instantie zo vermoeden. Verschillende achtergronden worden samengebracht en getracht deze naast elkaar te laten bestaan. De kracht van dit boek zit hem in het realistische, want hoe ver de fantasie zich hier ook uitstrekt, dit verhaal blijft enorm menselijk en hierdoor dicht bij de lezer.

Het is desondanks wel een boek wat niet past bij de doelgroep van VrouwenThrillers.nl. Hoewel het slot spannend genoemd mag worden, zal echter niet alles geheel onverwacht uit de lucht komen vallen. Met een wat betere straktrekking van tekst en een meer pakkende schrijfwijze dan nu het geval is, had het verhaal nog meer diepte kunnen krijgen. Het neemt niet weg dat Yougain een prachtig en uniek concept is dat niet onopgemerkt mag en zal blijven.
Ik weet zeker dat deze titel veel lezers zal verrassen en hen moeiteloos over de streep weet te trekken om uit te zien naar het volgende deel dat rond 17 april aanstaande onder de titel Het glazen paleis zal verschijnen bij uitgeverij Zilverspoor.

Een YA/vrouwenthriller? Nee, dat niet.

Diana

- Meer weten over de auteur? Kijk dan eens op haar website. Hier kun je ook alvast lezen waar deel twee en deel drie in de Yougain-reeks over gaan.

Op zaterdag 23 februari 2013 sta ik met Zilverspoor weer op de Phantasium-beurs in Eindhoven, waar ik ook zal signeren. Tot dan!

In het idyllische dorp Yougian wordt het gezin van Justin (11 jaar) verrast door een meisje dat voor de deur ligt. Ze is verwilderd en zwak. De ouders van Justin verzorgen haar en omdat ze geen thuis heeft om naar terug te keren wordt ze opgenomen in het gezin en groeit ze op als een zusje van Justin. Samen spelen ze vaak met hun gezamenlijke vriend James, een verwend jongetje.

 

In de loop van de jaren merkt Justin dat Allyn vreemde eigenschappen heeft. Zo kan ze een plant snel laten groeien en zijn er meer aparte voorvallen. Is zij eigenlijk wel een mens? Wanneer ze op de middelbare school komen horen ze over Morgan, de laatste Harpij die ooit heeft bestaan. Zij is een gruwelijk wezen dat in het verleden veel slachtoffers heeft gemaakt. In het dorp is men bang dat ze nog bestaat en er wordt een speciale eenheid samengesteld om eventueel tegen haar te vechten. De vader van Justin is één van hen. Dan komen de spannende gebeurtenissen in een stroomversnelling terecht. De eenheid wordt aangevallen en er sterven mannen, is dit de harpij? En waarom is Allyn zo bang?

 

Het boek begint als een sprookje. Je begrijpt onmiddellijk dat Yougian geen gewoon dorp van deze tijd en plaats is en dat er dus van alles kan gebeuren. Op het boek staat dat het geschikt is voor 12 jaar en ouder, maar als volwassene kun je hier veel leesplezier aan beleven, evenals kinderen. Dit komt o.a. doordat er veel aandacht is besteed aan karakters, ontwikkeling, samenleving, acceptatie, discriminatie. Deze onderwerpen komen op een heel natuurlijke manier aan de orde in het verhaal, maar toch wel op zo'n manier dat je aan het denken wordt gezet en het niet het karakter van een opvoedend sprookje heeft.

 

Sommige christenen hebben moeite met boeken waarin vreemde wezens voorkomen. Hoewel dat in dit boek het geval is, is het nergens aanstootgevend voor het christelijk geloof of neigt het naar het occulte. Ik kan het boek aanbevelen vanwege de wijze waarop wordt omgegaan met vriendschap, ouderschap en vele andere maatschappelijke onderwerpen. Ook een mooi boek om als ouder en kind samen te lezen en erover te spreken. Ik ben benieuwd naar het tweede en derde deel van deze serie.

 

Recensie: Cora van Dijk (29-01-2013)

Alxander Cammans van Schrijverspunt schreef een heel mooie recensie voor mijn boek 'Yougian. Het nest van de Harpij':

Een jong meisje, Allyn, wordt gevonden voor het huis waar Justin met zijn ouders woont. Al snel nemen ze haar liefdevol op in hun gezin. Allyn blijkt over bepaalde gaven te beschikken, die ze nog niet kan beheersen. Justin en zijn vriend James vallen als een blok voor haar.

Maar achter haar mooie verschijning blijkt een duister geheim te schuilen.

Een monster in de vorm van een Harpij, heeft het op de mensen voorzien. Langzaam wordt duidelijk dat de Harpij niet lukraak aanvalt, maar gericht aan het zoeken is. Alles leidt naar een onvermijdelijke climax waar de verschillende krachten op elkaar botsen en waar goed en kwaad niet zwart/wit zijn.

De doelgroep, de jeugd van 12 jaar en ouder, zal zich zeker herkennen. Hun belevingswereld wordt bijzonder invoelbaar beschreven. Het plot is origineel en mixt fantasy-elementen met realistische karakters.

Dit eerste deel van een trilogie is goed opgebouwd met overzichtelijke, korte hoofdstukken. De spanningsboog wordt geleidelijk aan steeds verder opgebouwd naarmate het verhaal vordert. Je denkt te weten wat er zal gaan gebeuren. Toch zorgt een onverwachte draai voor een verrassend einde dat een mooie opening biedt voor het vervolg getiteld: “Het glazen paleis”.

© Alexander Cammans / Schrijverspunt

Nieuwe reacties

02.10 | 14:05

Hoi Desiree! Wat ontzettend leuk, dankjewel! Nou, misschien wel, ik ben druk bezig met wat andere boeken tussendoor, maar heb wel een deel 2 in mijn hoofd!

02.10 | 13:59

Hoi Latoya

Het boek dromenvanger was spanned en leuk hoop dat er een vervolg komt op het boek

Groetjes desiree put

27.10 | 10:07

Hallo
Hoop bij jullie is alles gezond

23.10 | 17:04

Hi Sara! Nee, misschien dat ze ooit opnieuw verschijnen als e-books. Ik heb andere boeken geschreven, Caelian en Gebroken adem. Dankjewel hoor!!